vrijdag, maart 31, 2006

 

College in Baguio Dag 5


Oef, de colleges zitten erop!
We kregen informatie over allerlei ziektes te horen die bij ons gelukkiglijk nauwelijks voorkomen: malaria, dengue, salmonella, amoebe-infectie, hepatitis A, meningococcen, rijstveldkoorts... Inderdaad Mens, Milieu & Maatschappij interageren hier minstens evenzeer, zoniet meer, als bij ons. Op de drie vlakken hebben wij namelijk veel meer onder controle. Over ondervoeding kregen we eveneens een college, maar dit zal wat ons hier betreft niet onmiddellijk een gevaar vormen: de Filippijnse gastvrijheid maakt dat we bvb. al van 's morgens vroeg vlees, noedels, groenten, rijst voorgeschoteld krijgen en van die heerlijke sappige mango's: we proberen er een paar mee te "smokkelen" naar Kortrijk. Wel snakken we al weer naar ons gewone potje confituur of chocopasta.
Zoals in Kortrijk is het hier ook zo dat de ene prof al meer kan boeien dan de andere. Dit is een van de meest in het oog springende gelijkenissen. Een groot verschil is dan weer de anatomiezaal, maar we besparen jullie de minder smakelijke details...
Grote paniek onder de studenten! Malariapillen of niet om de bergprovincie in te trekken? Informatie uit het Tropisch Instituut en op websites is nochtans duidelijk: "boven de 600m geen malariamuggen". "Niet waar" wist de decaan van de faculteit ons te melden: misschien zouden we de reis door de bergprovincie moeten afgelasten. Maar als afsluiter vandaag, een college van de plaatselijke malaria-specialiste en die kon ons gelukkig verzekeren dat er momenteel geen enkel risico bestaat.
Nu nog even een korte stadswandeling vooraleer het avonddonker (zoals overal elders rond de evenaar) plots na 18h invalt...

donderdag, maart 30, 2006

 

College in Baguio Dag 4


De lessen begonnen 's morgens vroeg al om 8u30 met een inleiding door de decaan van de School of Medicine. Gevolgd door twee seminars over gemeenschaps-gezondheidszorg, werd na de middag een overzicht geboden van alle seksueel overdraagbare aandoeningen die in de Filippijnen vaak blijken voor te komen : heel wat voorlichting en preventie dienen hier nog te gebeuren... Dat parasitaire aandoeningen hier ook nog heel vaak moeten verzorgd worden, heeft eveneens te maken met het gebrek aan voorzorg.
Alle sprekers doceren aan de Medical School en hebben hun praktijk op het Universitair Ziekenhuis: ze spreken met kennis van zaken.
Na deze sessies konden we in de computerruimte gebruik maken van internet om alle laatste berichten van het thuisfront te volgen en te beantwoorden: met 16 op een rij, voorwaar een leuk zicht...
Tijdens een zomerregenbui (het weer is blijkbaar ook niet al te best bij jullie?) houden professor Callewaert en de studenten op dit moment een nabespreking van wat ze vandaag hebben opgestoken, dit met het oog op een presentatie die ze voor medestudenten en alle geïnteresseerden zullen houden.
En vanavond hebben we na het avondmaal misschien nog wat te vieren, want er is er eentje onder ons jarig...

Tot morgen,

Guido.

 

Manila-Baguio Dag 3


Na onze eerste Filippijnse "zwoele" nacht verlieten we 's morgens Maryhill van Pater Mark Lesage om per aircon bus naar Baguio te rijden. De jetlag zat ons nog duidelijk in de kleren, want zo goed als iedereen kon genieten van meerdere kleine slaapjes op de bus.
250 km op Belgische wegen is een kwestie van een kleine 3 uur rijden, maar niet naar Baguio: jeepneys, tricycles, auto's vertragen het verkeer opmerkelijk. Vertrokken om 9u lokale tijd, kwamen we om 17h ongeveer op onze bestemming aan. Ongeveer: de busdriver reed ons eerst naar een ander huis van Scheut, maar we konden tijdig ingrijpen; en draaien met een bus in de smalle drukke straten van Baguio is eveneens een huzarenstukje...
Na het uitpakken en het avondmaal trokken we met Eugeen Vanackere nog een San Miguel drinken in de Rumour's. Hoewel sommige studenten nog wat bleven napraten tijdens een kaartspel, werd het tijd om slapen te gaan: ontbijt om 7u30 en eerste college om 8u30...

dinsdag, maart 28, 2006

 

Parijs-Manila Dag 1 en 2


Na 12 uur vlucht van Parijs naar Kuala Lumpur, 4 uur slaperig rondlopen op de luchthaven, 4 uur vlucht naar Manilla .... hartelijk ontvangen door Mark Lesage in MaryHill inclusief bezoek aan tropisch zwembad, barbecue met uitzicht op Manila by night en verschillende San Miguels ... moe maar (over)voldaan allemaal naar ons bed rond 11u (plaatselijke tijd ... 17u Kortrijkse tijd).
Behalve een verloren ticket in het toilet van Charles de Gaulle en een digitale camera achtergelaten in het vliegtuig van Malaysia Airlines ... alles prima verlopen.

PS: mits de nodige paniek op het moment zelf, was de vreugde groot bij het terugvinden...

Slaapwel ... en tot morgenavond

Bert, Maarten, Mark, Mark, Guido, Geert, Emma, Ilse, Greet, Iris, Sofie, Tine, Sara, Femke, Famke, Melanie en Annelies.

vrijdag, maart 24, 2006

 

Terug naar Manila


Na het verblijf aan de universiteit en de reis in de bergprovincie keren we terug naar Metro Manila. Wij nemen tijdens de heen- en terugreis van en naar Baguio ons logement in het centrum Maryhill (in de voorstad Tay-Tay) het voormalige noviciaat van de Paters van Scheut in Manila. Dit centrum wordt gerund door een geëngageerde groep leken, ondersteund door de Bissegemse pater Mark Lesage.
Op het progamma staan nog: bezoek aan Metro Manila (oude binnenstad, markt, Smokey Mountain (vuilnisbelt), Makati (financieel en high-tech administratief centrum), megawinkelketen. In de avond wordt kennis gemaakt met Filippijnse jongeren. Er is eventueel ook nog een uitstap gepland naar Batangas (koraalriffen) en Lake Ta’al (uitgedoofde vulkaan midden in een meer).

 

Rondreis in de Bergprovincie


We trekken na de dagen verblijf aan de Universiteit de Bergprovincie in. Het 150 km lange traject van Baguio naar Bontoc is vanuit landsschappelijk oogpunt een van de fraaiste routes in de archipel.
We bezoeken Bontoc (met o.a. het volkenkundig museum), Sagada met de rotsgraven, Banawe met zijn wereldberoemde rijstterrassen van de Ifugao-stam, evenals Hapao, om via de Universiteit van Bayombong terug te keren naar Baguio. Op deze reis worden we begeleid door Pater Eugène Vanackere die geruime tijd pastoor geweest is van kleine dorpjes in deze bergstreek.
Daar zullen we ook de lokale dispensaria bezoeken waar de eerste hulp wordt toegediend.In deze meer centrale delen van het berglandschap zijn de wegen over het algemeen van matige tot slechte kwaliteit: smal, bochtig, hobbelig en tijdens de regenperioden vaak erg modderig. Gedurende het natte jaargetijde (juli-november) komt het regelmatig voor dat een wegverbinding tijdelijk verbroken is ten gevolge van een aardverschuiving. Het ligt voor de hand dat het reizen over dergelijke bergwegen vaak een nogal tijdrovende zaak is. Voor een redelijke rondtocht door het gebied moet men dan ook rekenen op een reistijd van ongeveer een kleine week.

donderdag, maart 23, 2006

 

Saint Louis University Baguio




De Saint Louis University van Baguio werd begin vorige eeuw gesticht door Vlaamse Paters Scheutisten (CICM) en bestaat uit volgende faculteiten: College of Accountancy and Commerce, College of Education, College of Engineering and Architecture, College of Human Sciences, College of Information and Computing Sciences, College of Law, College of Medicine, College of Natural Sciences, College of Nursing. Er is aan de universiteit een Universitair Ziekenhuis verbonden, het SLU Hospital of the Sacred Heart, waarvan de Vlaming Eugène Vanackere aalmoezenier is.
- De universiteit kent een boeiend sociaal, cultureel, sportief leven voor de studenten, waarvan we jammer genoeg niet veel zullen meemaken: voor de Filippino’s is het tijdens hun zomermaanden eveneens vakantie…
- Aan de Universiteit volgen we 10 uur college over typisch Filippijnse ziekten, maken we gedurende een 3-tal dagen kennis met het Universitair Ziekenhuis. De universiteit organiseert voor ons eveneens een volgstage bij een huisdokter van Baguio.

 

Baguio: the Summer Capital


Baguio aan de zuidwestkant van het Centrale Bergland van het eiland Luzon is de grootste stad van de streek en is vanuit het laagland (Manila) bereikbaar over goede wegen. Met de bus bedraagt de reistijd tussen Manila en Baguio (amper 250 km) toch algauw 6 à 8 uur, wegens het stremmende verkeer (tricycles en jeepneys). De route voert via de North Luzon Expressway dwars door de Centrale Vlakte. Het laatste deel van het traject loopt door een mooi nauw dal met steile hellingen waarlangs zich verschillende watervallen omlaag storten.
Baguio ligt op de hoogte van ongeveer 1500m en wordt beschouwd als de ‘Poort van de Bergprovincies’ Gemiddeld is het er 8° koeler dan in het laagland van Luzon. Vanwege de bergachtige ligging is het gebied erg regenrijk. Dankzij het relatief koelere klimaat is de stad een belangrijke zomerverblijfplaats voor de meer welgestelde Filippino’s en wordt daarom ook wel Summer Capital genoemd. De meeste Filippijnse toeristen bezoeken de stad omstreeks Pasen en dan zijn de hotels vaak volgeboekt. Iets ten noorden van Baguio ligt La Trinidad, de provinciehoofdstad van Benguet State. De Universiteit die daar gevestigd is, Benguet State University (BSU), heeft zich vooral gespecialiseerd in agrarische en veterinaire wetenschappen, en heeft om die redenen vooral met de UGent goede contacten.

 

Manila


Nog voor de Spanjaarden op de Filippijnen arriveerden was Manila een belangrijke nederzetting voor zeelieden uit China. Vanaf 1571 kreeg Manila een permanente Spaanse bezetting.
In 1975, onder aansporen van Imelda Marcos, werd Manila met een aantal voorsteden en gemeenten samengevoegd tot Metropolitan Manila Area of kortweg Metro Manila. De bevolking van deze wereldstad groeit in een heel snel tempo. Thans heeft de totale agglomeratie meer dan 10 miljoen inwoners. Het ligt voor de hand dat men in zo’n immense stad te kampen heeft met grote problemen. De centrale stadsdelen Intramuros, Rizal Park, Ermita en Malate worden het meest bezocht door de toeristen.

woensdag, maart 22, 2006

 

Meer dan een louter studiereis...


Precies omdat dit project kadert binnen een internationaliseringscontext biedt ons verblijf in Baguio (en Manila) kansen om ons werkelijk een beeld te vormen over meerdere aspecten van een land dat stappen zet in de richting van nieuwe ontwikkelingen op wereldschaal. Gedurende de kleine 3 weken dat we er kunnen verblijven zullen we de spanningen aanvoelen tussen lokale cultuur ↔ toenemende Amerikanisering, armoede ↔ rijkdom, onze westerse universitaire context ↔ universitaire context in een ontwikkelingsland.
Think globally, act locally, change personally...

 

Een deel van het geheel


De “Studiereis Filippijnen 2e bachelor geneeskunde 2006” is de eerste editie van een studiereis naar de Filippijnen die onze Campus organiseert. Dit programma maakt deel uit van een ruimer samenwerkingsverband tussen de K.U.Leuven en de Saint Louis University van Baguio. Geregeld doceren professoren van de K.U.Leuven tijdens een summercourse aan die universiteit. Voor een eerste maal trekken wij met een groep studenten daar naartoe binnen een academische context. In een nabije toekomst zal misschien ook de mogelijkheid bestaan dat 6e jaars geneeskunde-studenten aan het Universitair Ziekenhuis van Baguio hun ziekenhuisstage zullen kunnen vervullen. De hechte relatie tussen K.U.Leuven en Saint Louis University situeert zich binnen het ruimere kader van het VLIR-akkoord (Vlaamse Inter-Universitaire Raad) tussen de K.U.Leuven/Ugent en de Saint Louis University (Baguio)/Benguet State University (La Trinidad).

woensdag, maart 15, 2006

 

Welkom

Welkom op dit dagboek.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?